Woordenlijst

Glossary

D


D/A-converter
Een IC-chip die een digitale code omzet in hoorbare analoge signalen. Modern IC's werken met 1-bit technologie.
DAB
Digital Audio Broadcasting. Deze nieuwe standaard voor digitale radio heeft het voordeel dat u zonder storing en met meer interactie geniet van uw favoriete zenders. DAB is niet overal beschikbaar.
DAB
Digital Audio Broadcasting (DAB) is een technologie om audioprogramma's in digitale vorm uit te zenden. DAB-streams zijn doorgaans van een betere kwaliteit en minder vatbaar voor storende bijgeluiden. DAB biedt ook de mogelijkheid om op tekst gebaseerde informatie te streamen die op de uitzending betrekking heeft.
Data Code
Met deze functie kunt u de volgende camcordergegevens op het scherm weergeven: datum, tijd, tijdcode, diafragma, sluitertijd en witbalans. De gegevens worden op het beeldscherm weergegeven als de camcorder is aangesloten op een TV.
Datum en tijd afdrukken
De nieuwste generatie fotocamera's bieden de mogelijkheid om de datum en tijd van de opname af te drukken op elke foto, bedoeld als een snelle verwijzing.
D-Bass (Dynamic Bass)
D-Bass geeft krachtige, dynamische lage tonen weer. U kunt drie Bass Boost-sterktes selecteren.
DBFB (Dynamic Bass Feedback)
Met deze functie stelt u de Bass Boost in, bijvoorbeeld voor minicomponenten.
DC/DC-converter
Een elektronische methode om zeer stabiele, krachtige DC-spanning (Direct Current) te produceren, zonder dat er veel warmte vrij komt. Hierdoor wordt een optimale versterking bereikt, met een uitstekende headroom.
DCAC
(digital cinema auto calibration) Een intelligente technologie van Sony voor eenvoudige en automatische installatie van uw thuisbioscoop. Hoe uw ruimte ook is, met DCAC weet u meteen hoe u uw luidsprekers moet opstellen. Het resultaat is optimaal surroundgeluid bij al uw films en muziek. Met een microfoon worden de afstanden, volumes, frequenties etc. bepaald. De akoestiek van uw ruimte wordt indien nodig automatisch gecompenseerd. De meeste Sony-receivers en Sony-thuisbioscopen zijn uitgerust met DCAC.
DCS (Digital Cinema Sound)
Met deze functie kunt u thuis digitale surround-effecten beleven. DCS bewerkt met de Cinema Studio- of Virtual 3D-modi de surround sound om het hoogwaardige geluid weer te geven van bioscoopfilms.
DDC2B
Device Data Channel - controleert de beeldscherminstellingen van uw PC
DD-mechanisme
Om kortstondige variaties in tapesnelheid te voorkomen, worden de ronddraaiende delen van de tapedrive rechtstreeks door een motortje aangedreven en niet door riemen. Hierdoor blijft de tape goed en nauwkeurig lopen en bent u verzekerd van een optimale geluidskwaliteit.
DDPEC
Dynamic Digital Picture Enhancement Circuit (circuit voor dynamische verbetering van digitaal beeld). Zie: IQ Vision.
DDTD-subwoofer
(Digital Direct Twin Drive-subwoofer) Deze innovatieve subwoofer is ontwikkeld voor het produceren van vollere, krachtigere bastonen en gebruikt twee digitale versterkers - elk voor een afzonderlijke luidsprekerunit (in plaats van één conventionele versterker zoals in andere modellen).
De functie Digital Sound Preset
Een audiofunctie om balans in geluid aan te brengen. U kunt de balans opslaan als een standaard geluidseffect.
Decoder
Ontvanger, ook converter genoemd, die uitzendingen (via de analoge of digitale kabel of HDTV) omzet voor weergave op televisies. HD Ready-TV's (zonder ingebouwde HDTV-tuner) kunnen alleen digitale televisieprogramma's ontvangen als deze zijn aangesloten op een compatibele HDTV-decoder.
Decoder-ingang
Recorders met deze functie zijn voorbereid op het aansluiten van een decoder voor betaal-TV via Euro AV.
Delete Play
Programmeerfunctie om bepaalde tracks niet af te spelen, bijvoorbeeld voor een CD-speler.
Delete Shuffle Play
Een CD-spelerfunctie waarmee u afzonderlijke tracks kunt weglaten uit een shuffle-serie.
Diafragmavoorkeuze
Diafragmavoorkeuze is een bedieningsmodus waarmee u het gewenste diafragma kunt instellen. De sluitertijd wordt daar vervolgens aan aangepast. Hierdoor kunt u alle aandacht besteden aan de scherptediepte.
Diapresentatie met muziek
Speelt opgeslagen afbeeldingen na elkaar af op het scherm van de camera. De diapresentatie kan worden bewerkt met verschillende visuele effecten en muzikale begeleiding.
Diavoorstelling
Hiermee kunt u opgeslagen beelden continu afspelen. U kunt de opgenomen beelden op het ingebouwde kleuren LCD-scherm bekijken of op een aparte monitor.
Digitaal
Gegevens die elektronisch zijn opgenomen als een reeks discrete pulsen of samples, meestal gebruikmakend van een binair systeem
Digitaal filter met variabele coëfficiënt
Dit type digitale audiofilter biedt de keuze tussen twee typen filtercurven die het beste passen bij een bepaalde muziekstijl of bij de persoonlijke smaak van de luisteraar.
Digitaal in: optisch
Deze optische verbinding is voor digitale overdracht, zonder dat er verlies optreedt in andere HiFi-onderdelen met een optische digitale ingang.
Digital Cinema Sound
Digital Cinema Sound werd ontwikkeld door de audioingenieurs en geluidsexperts van Sony Pictures Entertainment en laat u thuis genieten van een ongekende filmervaring. De technologie werd ontwikkeld met de hulp van drie geluidsstudio's van Sony, met name de Kim Novak, Barbara Streisand en de Cary Grant. Door geluidsveldmetingen uit te voeren in deze drie studio's, kon Sony een digitale verwerkingstechnologie ontwikkelen die dezelfde luisterervaring creëert als een bioscoop. De meeste Sony HiFi-receivers en thuisbioscoopsystemen zijn uitgerust met DCS.
Digital Comb Filter (DCF)
TV-signalen combineren vaak zwartwit- en kleurinformatie in één signaal. Een Digital Comb Filter scheidt de beeldinformatie in kleur en zwart-wit, waardoor het beeld helder en scherp wordt zonder de beeldtrillingen die vaak optreden bij gedetailleerde beelden.
Digital Concert Hall
Voor het afspelen van ultrarealistisch surround-geluid van stereomuziekbronnen. Digital Concert Hall van Sony reproduceert in uw woonkamer het soort akoestiek dat u normaal vindt in een concertgebouw. Door reverberatie toe te voegen via geavanceerde DSP-technologie voor het voller afspelen van muziek, wordt een ongeëvenaard driedimensionaal geluidseffect geproduceerd dat de warmte van ieder instrument vastlegt.
Digital Constant Image (DCI)
Met DCI flikkert het beeld voor LCD-projectors niet meer.
Digital Direct Twin Drive-subwoofer
Deze innovatieve subwoofer is ontwikkeld voor het produceren van vollere, krachtigere bastonen en gebruikt twee digitale versterkers - elk voor een afzonderlijke luidsprekerunit (in plaats van één conventionele versterker zoals in andere modellen).
DIGITAL MEDIA PORT
De Digital Media Port, of DM Port, is draadloos, gemakkelijk in gebruik en verbindt uw BRAVIA-TV of thuisbioscoop van Sony met uw PC, VAIO-laptop, MP3-speler en andere Bluetooth®-apparaten. Luister naar uw lievelingsnummers of stem af op een digitaal radiostation via uw TV en vul uw huiskamer met een fantastisch geluid. Compatibel met alle bekende muziekindelingen (ATRAC,WMA, MP3 en AAC)
Digital Sound Processing (DSP)
Digital Signal Processing (DSP) kan de sfeer van de geluidsweergave veranderen waardoor het geluid wat hoger en ruimtelijk klinkt.
Digital Terrestrial Tuner
Een geïntegreerde televisietuner die digitale TV-kanalen en radiouitzendingen via de ether ontvangt.
Digital Video Enhancer
Een eigenschap die de beelddetails verbetert zonder dat er ongewenste afwijkingen optreden.
Digital8
Digital8 is een digitale camcorderindeling die ook Video8- of Hi8-tapes kan afspelen en zelfs digitaal kan afspelen, via i.LINK™.
Digitale effecten/beeldeffecten
Acht geavanceerde effecten om video's te verbeteren, zoals mixen in stilstaande videobeelden en het toevoegen van stroboscopische of "oude film"-effecten. De effecten zijn: sepia, zonlicht, monotoon, uitrekken, versmallen, pastel, negative art en mozaïek.
Digitale ingang/uitgang: coaxiaal
Deze verbinding is voor een coaxiale digitale overdracht zonder dat er verlies optreedt in andere HiFi-onderdelen met een coaxiale digitale ingang/uitgang.
Digitale ingang/uitgang: optisch
Deze optische verbinding is er voor digitale overdracht zonder dat er verlies optreedt in andere HiFi-onderdelen met een optische digitale ingang/uitgang.
Digitale Mega Bass
Versterkt de lage en hoge tonen in de D/A-converter voor een laag volume; verbetert geluidskwaliteit en vermindert ruis van de hoofdtelefoonuitgang.
Digitale niveauafstelling voor opnemen/afspelen
Met de digitale niveauafstelling voor MiniDiscs kunt u de optimale niveauregeling nauwkeurig afstellen. Verkrijgbaar met lineaire, logaritmische en sinuswerking. Het geluidsniveau kan hoger of lager worden gezet, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt bij het digitaal opnemen op MiniDisc. Bovendien is in- of uitfaden niet mogelijk.
Digitale precisiezoom
Hiermee kunt u het zoombereik elektronisch vergroten, zonder de kwaliteit van het beeld aan te tasten.
Digitale ruisonderdrukking
Voorkomt ongewenste kleurvervormingen van het videosignaal waardoor de beeldkwaliteit beter wordt. Een microchip neemt achtergrondruis op het beeld waar door twee opeenvolgende velden (=1 frame) van het videobeeld te vergelijken.
Digitale ruisonderdrukking
Circuits voor digitale ruisonderdrukking reduceren blokruis en 'mosquito noise' met behulp van filtering op pixelniveau en geven zo een helder, opgeschoond beeld weer. De BRAVIA Engine-technologie is een door Sony ontwikkeld proces voor de afstemming en ruisonderdrukking van originele beelden, voor levendige beelden met een hoog contrast. Het ingewikkelde proces voor ruisonderdrukking maakt beelden met een laag contrast scherp en realistisch en verwerkt de blauwe, groene en witte kleuren in de beelden voor rijkere en nauwkeurigere kleuren.
Digitale ruisonderdrukking YNR/CNR
Met digitale ruisonderdrukking worden luminantie- (YNR) en chrominantieruis (CNR) tot een minimum beperkt.
Digitale versterker
Een digitale versterker gebruikt digitale in plaats van analoge methoden om te versterken. Digitale versterkers bieden ondanks hun kleinere omvang betere geluidskwaliteit.
Digitale video
Met Digitale Video worden beeld en geluid omgezet in en verwerkt als digitale signalen. Door digitale technieken worden video en geluid overgebracht en gekopieerd zonder kwaliteitsverlies.
Digitale video ruisonderdrukking (DNR)
Wanneer videosignalen worden gecomprimeerd, kan op sommige delen van een DVD digitale ruis verschijnen die soms zelfs zichtbaar is voor de oplettende kijker. Sony past een nieuw DNR-systeem (digitale ruisonderdrukking) toe dat is gebaseerd op de nieuwste digitale beeldverwerkingstechnologie. Het effect wordt in stappen uitgevoerd, waardoor er minder flikkering ontstaat in de stilstaande achtergrond van het beeld.
Digitale zoom
Hiermee zoomt u tot het standaard 4:3-letterbox beeldformaat zonder de lijnstructuur te verstoren.
Direct Digital Twin Drive-subwoofer
Deze innovatieve subwoofer levert een voller en krachtiger basgeluid dankzij twee volledig digitale versterkers, die elk een afzonderlijke luidspreker aansturen.
Direct Drive
Om kortstondige variaties in tapesnelheid te voorkomen, worden de ronddraaiende delen van de tapedrive rechtstreeks door een motortje aangedreven en niet door riemen. Hierdoor blijft de tape goed en nauwkeurig lopen en bent u verzekerd van een optimale geluidskwaliteit.
Discmemo
Met deze functie kunnen er meer dan 300 afzonderlijke instellingen worden opgeslagen, zoals taal, ondertiteling en video-instellingen.
Discmemo
Hiermee kunt u de titel van elke CD opslaan en opvragen (tot 110 CD's per wisselaar). De titel kan worden weergegeven in een CD-tuner, MiniDisc of cassette-tuner.
DivX
DivX is een standaard voor videocodecs die is ontwikkeld door DivX, Inc. Deze standaard is populair dankzij de mogelijkheid om grote videosegmenten te comprimeren tot kleine segmenten, waarbij de relatief hoge beeldkwaliteit wordt behouden.
DiVX
Een compressieformaat voor digitale videobeelden gebaseerd op MPEG-4-technologie
DLCF
De DLCF (Double Limiter COS Filter) verbetert de beeldkwaliteit en biedt optimaal herstel voor uitval.
DLNA
Afkorting van Digital Living Network Alliance. Een industriegroep bestaande uit meer dan 180 bedrijven, waaronder Sony, Microsoft® en Intel®. De DLNA heeft, op basis van openbare industrienormen, richtlijnen voor interoperabiliteit opgesteld ter ondersteuning van het delen van media via (al dan niet draadloze) netwerken. Ga voor meer informatie naar: www.dlna.org
DLP
De afkorting van Digital Light Processing. Een technologie voor microschermen, uitgevonden door Texas Instruments, die is gebaseerd op een digitaal micromirror-apparaat (digital micromirror device, DMD), een chip met daarop miljoenen gescharnierde, microscopische spiegeltjes. Elk spiegeltje komt overeen met één pixel van het geprojecteerde beeld. Rood, groen en blauw licht wordt gefilterd met een kleurwiel dat beurtelings op het DMD is gericht. Het DMD wordt maximaal vijfduizend keer per seconde in- en uitgeschakeld. Het gereflecteerde licht wordt door een lens op een scherm geprojecteerd en vormt zo een beeld. Hoogwaardige HDTV-projectoren maken gebruik van drie chips, met afzonderlijke DMD's voor groen, rood en blauw die voor het kleurwiel zijn geplaatst.
Docking station
Een docking station is een hardware-element dat extra interfaces, sleuven en voeding biedt om van een laptop een desktopcomputer te maken. Slechts één interface zorgt voor de digitale en fysieke verbinding tussen de laptop en het docking station.
Dolby Digital 5.1 Creator
Met Dolby® Digital 5.1 Surround Sound Creator kunt u herinneringen produceren, compleet met surround-geluid, als u deze afspeelt op compatibele apparatuur
Dolby ProLogic Dolby Digital
Als een Dolby® Surround-soundtrack wordt geproduceerd, worden vier kanalen met geluidsinformatie op twee geluidstracks gecodeerd. Deze twee nummers worden vervolgens op stereoprogrammabronnen zoals videobanden en TV-uitzendingen in huis opgeslagen, waar de nummers kunnen worden gedecodeerd door Dolby® Pro Logic®® Dolby® Digital zodat het oorspronkelijke vier-kanaals surround-geluid weer wordt verkregen.
Dolby® B/C
Ruisonderdrukkingssystemen voor cassetterecorders om op te nemen en af te spelen met weinig ruis.
Dolby® B/C, S en HX-Pro
Dolby® B/C en S zijn audio-ruisonderdrukkingssystemen die zijn ontwikkeld om de signaal/ruis-verhouding in een cassetterecorder te verbeteren. Dolby® HX Pro (Headroom Extension) verbetert de prestatie door vervorming te voorkomen die wordt veroorzaakt door te snelle bandverzadiging.
Dolby® Digital (AC-3)
Soundtracks die met deze indeling zijn opgenomen, kunnen worden gedecodeerd in vijf gescheiden surround sound-kanalen en één extra subwoofer kanaal voor speciale effecten (5.1 meerkanaals surround sound).
Dolby® Digital / DTS®-decoder
Biedt de mogelijkheid om het digitale geluidssignaal te decoderen in Dolby® Digital-indeling of DTS®-indeling, van bijvoorbeeld een DVD-speler naar signalen voor meerdere kanalen (5.1) om een digitaal surround sound te krijgen.
Dolby® Digital EX
Voegt een extra kanaal toe in het midden voor maximaal 6.1-meerkanaals surroundgeluid.
Dolby® Digital+
Dolby® Digital Plus is een nieuwe geluidscodec op basis van Dolby® Digital en wordt gebruikt voor de volgende generatie HD-schijven, zoals Blu-Ray en HD-DVD. Dolby® Digital Plus drijft de gegevenssnelheid op tot 3 Mbps en meer. Bovendien is het flexibel genoeg om in de toekomst naast het traditionele 5.1-kanaalsgeluid ook 7.1-kanalen en meer te ondersteunen.
Dolby® Pro Logic® II x-decoder
De Dolby® Pro Logic® II x-decoder is de eerste en enige technologie die een bestaande stereo- of 5.1-kanaals audioweergave kan uitbreiden naar een 6.1- of 7.1-kanaals weergave. Hierdoor ontstaat een vloeiend, natuurlijk geluid zodat de luisteraar met volle teugen kan genieten.
Dolby® Pro Logic® II-decoder
Dolby® Pro Logic® II is een verbetering van Dolby® Pro Logic® en decodeert aan de voorkant (rechts/links), in het midden en aan de achterkant (rechts/links) signalen met een volledig frequentiebereik en met verbeterde kanaalscheiding.
Dolby® Pro Logic® Surround Sound
Technologie waarmee het mogelijk is om driedimensionale geluidseffecten te maken.
Dolby® Pro Logic®-decoder
Biedt de mogelijkheid om stereosignalen te decoderen/coderen om analoog surround sound te krijgen met 4 kanalen (2 voor, 1 in het midden, 1 mono achter).
Dolby® True HD
Dolby® TrueHD is de nieuwste technologie die kwaliteitsverlies vermijdt en ontwikkeld voor highdefinitiondiscmedia. Deze technologie levert geluid dat bit voor bit identiek is aan de studiomasters, met de hoogste resolutie. Dolby® TrueHD ondersteunt maximaal acht fullrangekanalen
Double Reverse
Is een cassettedeck met twee mechanische autoreverse-decks.
DPC (Digital Pitch Control)
Met deze functie kunt u de afspeelsnelheid van uw stem regelen zonder de toonhoogte te veranderen.
DPI
DPI (dots per inch) wordt gebruikt om de resolutie van printers en scanners aan te geven. Hoe hoger de waarde, des te scherper de scan- of afdrukkwaliteit.
DPOF (Digital Print Order Format)
Een "bestelformulier" voor digitale foto's. Camera's met de DPOF-functie kunnen bestelgegevens voor digitale afdrukken genereren. De gebruiker kan het aantal afdrukken per opname bepalen. De fotodatum kan ook worden afgedrukt. Het is met DPOF ook mogelijk een indexafdruk te bestellen die van alle foto's een miniatuurweergave toont.
Draadloos
Wi-Fi®- of draadloze apparaten kunnen worden aangesloten op een lokaal netwerk en kunnen gegevens verzenden of ontvangen zonder dat u een fysieke (bekabelde) verbinding nodig hebt. Een groot aantal apparaten, zoals laptops, notebooks enz. zijn 'geschikt voor Wi-Fi®' - dat wil zeggen dat deze apparaten volledig zijn uitgerust voor en verbinding kunnen maken met elk lokaal netwerk waartoe u toegang hebt.